AMIT A MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓKRÓL TUDNI ÉRDEMES

Műanyag ablak előnyeiért katt ide!

Az egyik igen fontos előnye a műanyag ablakoknak a hőszigetelő képessége. Az ablakok hőszigetelését az ablakok – U értékben szokták megadni. Az U érték mai műanyag ablakok estén 0,7 és 1,4 W/m2K között mozog. Minél kisebb ez az érték, annál jobb az ablak hőszigetelése.

Azonos árkategóriában fellelhető, különböző anyagból készült, ablakok között a műanyag ablakok hőszigetelő képessége jelentősen nagyobb fokú. Természetesen a fűtési költségeink csökkenését tapasztaljuk a jó hőszigetelésnek köszönhetően. Így a műanyag ablakunk ára többszörös megtérülést eredményez.

Ezen felül a műanyag ablakok egy másik előnye, a hangszigetelő képesség. A műanyag ablak hangszigetelése 33 dB. Ha Ön egy csak egy átlagos hangszigetelő képességekkel rendelkező műanyag ablakot vásárol, már akkor is egy elég magas hangszigetelő műanyag nyílászárója lesz. A hangszigetelés tovább növelhető, egészen 48 dB-ig.

Az előnyeihez tartozik az is, hogy festeni nem kell, kedvező az ára, ráadásként igen széles színskálából tudunk választani a profilok fóliázhatósága miatt és jó az ár-érték aránya.

Beépítési mélységért katt ide!

A beépítési mélység a nyílászáró profil jellemzője, tulajdonképpen az ajtó, ablak profil vastagságát jelenti. Többnyire a légkamrák számával egyenes arányban nő (Fontos, hogy a légkamrák számának növelése együtt járjon a műanyag ablak profil beépítési mélységének növelésével.

Sajnos előfordul 7 légkamrás 70mm beépítési mélységű profil is, de ezt csak a belső kamrák falvastagságának jelentős csökkentésével tudják elérni, így csökken a stabilitás). Az öt légkamrás (Veka Softline 70 AD) profilunk 70mm, a hét légkamrás (Veka Softlina 82 MD) profilunk 82mm beépítési mélységgel rendelkeznek. A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése.

Hibásműködtetés gátlóért katt ide!

Ez a vasalat egyik eleme, ami megakadályozza a műanyag ablak véletlenszerű átállítását nyíló üzemmódból bukó üzemmódba és fordítva. Így elkerülhető, hogy műanyag ablakunk egyszerre bukjon és nyíljon.

Műanyag ablak U értékéért katt ide!

Az U érték nem más, mint a hőátbocsátási tényező. Ez az érték azt mutatja meg, hogy 1m2 felületen egységnyi idő alatt 1K (vagy oC) különbség esetén hány W energia távozik. Ebből az következik, hogy minél kisebb ez az érték, annál jobb nekünk, mert annál kevesebbet kell fűtenünk vagy hűtenünk.

Műanyag ablak profilért katt ide!

Fontos, hogy a profil „A” kategóriás legyen, mert ennél megfelelő az ablakprofil falvastagsága. A legjobb ablakprofilból is lehet rossz ablakot gyártani, ezért fontos, hogy ne csak a profil típusát vizsgáljuk, hanem azt is, hogy melyik ablakgyártó gyártja belőle az ablakot.

A nagy műanyag ablak gyártók négy fejes hegesztő gépet használnak (egyszerre hegeszti a műanyag ablak négy sarkát), így a hibalehetőség minimálisra csökkenthető.

Műanyag ablakok vasalatáért katt ide!

A vasalat biztosítja a műanyag ablak működését. A vasalat tulajdonképpen az ablak zárszerkezete, és a műanyag ablak egyik legfontosabb része. Fontos a jó minőségű vasalat használata, mert ezek viselik az ablakszárny és az üveg súlyát és működtetik az ablakot.

Az általunk forgalmazott VEKA ablakokba ROTO NT vasalatok kerülnek.

Résszellőzőért katt ide!

A modern műanyag ablakok légzárása kiváló, így előfordulhat, hogy a levegő mesterséges bevezetésére lesz szükség. A résszellőzőnek két fajtája van. Az egyik a vasalat része, ez úgy működik, hogy 45 fokban elfordítjuk a kilincset, így fent enged 2-8 mm-t a szárnyon, így tud a helyiség szellőzni.

A másik lehetőség a higro szabályozású résszellőző, ez érzékeli a levegő páratartalmát, és ennek függvényében engedi be a friss levegőt lakásába. Ebből létezik lezárható és nem lezárható. Olyan helyiségekben, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel, kötelező a nem lezárható szellőző használata. Erre mindenképp figyeljen, ha ablakcsere előtt áll.

Műanyag ablakok üvegezéséért katt ide!

Műanyag ablakoknál a legelterjedtebb a kétrétegű 4 – 16 argon – 4 Low-E üveg. Ez azt jelenti, hogy van egy 4 mm vastag síküveg, 16 mm-es távtartó és egy 4 mm-es lágyfém bevonattal ellátott síküveg. Az ilyen üveg U értéke 1,0 W/m2K. Így az ablak üvegezése jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez nagyon fontos, hiszen az ablakok jelentős felületét az ablaküveg teszi ki. Mi minden műanyag ablakot argon gázzal töltött LOW-E üvegezéssel kínálunk, FELÁR NÉLKÜL!!!

Az újabb típusokat már három rétegű hőszigetelt üveggel látják el, ezek U értéke 0,55-0,7 W/m2K között mozog. A hőszigetelt üvegben az üveg rétegek között távtartó van, ez általában alumíniumból készül, amiben egy páraszívó anyag kerül elhelyezésre. Ezt néhány gyártó kiváltja egyéb anyagokkal, amelynek rosszabb a hővezetése, így az üveg széle nem hűl le. Ezt meleg peremes üvegnek nevezik.